Het sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Maar hoe bereid je je nu het beste voor op dit sollicitatiegesprek. Wat zijn veel voorkomende sollicitatievragen en welke vragen kan je best zelf stellen? Al deze informatie kan je terugvinden in onderstaand artikel.

sollicitatiegesprek studentjob

Voorbereiden op het sollicitatiegesprek

Zelfvertrouwen

Het klinkt misschien een beetje cliché, maar het is dan ook helemaal waar: zorg ervoor dat je jezelf bent en dat je je goed voelt! Bedenk dus van tevoren wat je zal aandoen. In welke outfit voel jij je goed/zelfverzekerd? Ga op tijd naar bed de dag voor het sollicitatiegesprek, dat zal ervoor zorgen dat je er gelukkiger uitziet! Zorg er dus voor dat je verzorgd overkomt.

Heb je moeite met overtuigend over te komen? Oefen dan het sollicitatiegesprek al eens met vrienden, familie of met een doodgewone spiegel. Let bij het oefenen op je lichaamstaal, want ook niet verbale gebaren zenden signalen uit. Soms zijn deze zelf veel belangrijker dan wat je zegt! Zorg voor een rechte en opgewekte houding en bewijs dat je er niet met tegenzin bent. We willen tenslotte de job, of niet?

Je voorbereiden op het bedrijf

Ben je helemaal klaar om te werken voor jouw toekomstig bedrijf? Bewijs het dan ook! Je hoort te weten wat het bedrijf juist doet en waar ze voor staan, ook een beetje geschiedenis van het bedrijf kennen is een pré. Verder is het belangrijk dat je bewijst dat jij de perfecte aanwinst bent voor het bedrijf. Je weet dus exact naar wat voor functie je solliciteert en welke meerwaarde je voor het bedrijf zal zijn.

Daarnaast kan je ook altijd het LinkedIn profiel van je gesprekspartner opzoeken, zo ben je al op de hoogte met wie je het sollicitatiegesprek zal voeren en zal je de persoon makkelijk herkennen.

Ook kan je per functie grondig je research doen, solliciteer je voor een eerste job in de sector? Contacteer dan eventueel enkele personen die dezelfde functie uitvoeren of in dezelfde branche actief zijn. Ook kan je alleen van hun LinkedIn profiel te bekijken al beter voorbereid zijn op de job die je zal uitvoeren. Ga je solliciteren voor een job in de Online Marketing, weet dan best hoe de site in elkaar zit, op welke sociaal media kanalen het bedrijf actief is, etc.

Meenemen naar het sollicitatiegesprek

Print eventueel je cv en de vacature eens uit, zodat je onderweg of tijdens het wachten nog even kan opfrissen over jouw kwaliteiten voor de functie. Wees zeker op tijd! Zelf al is je sollicitatiegesprek in een Zuiders land, je bent altijd zeker op tijd voor het gesprek. Probeer ruim 10 minuten op voorhand aanwezig te zijn. Ben je zeker dat je te laat zal komen of nipt op tijd, bel de persoon in kwestie op tijd en breng hem/haar direct op de hoogte. Gelukkig hebben wij ter voorbereiding het telefoonnummer van de werkgever genoteerd en opgeslagen! Ben je echter veel te vroeg? Wandel dan een rondje in de buurt van het bedrijf, je hoeft ook niet meer dan een halfuur te vroeg te zijn of de werkgever kan je toch nog niet ontvangen!

Altijd handig om mee te nemen op gesprek is een klein notitieboekje en een pen. Zodat je eventuele gegevens en andere zaken kan noteren.

Het sollicitatiegesprek: do’s en don’ts

Tijdens het sollicitatiegesprek probeert jouw gesprekspartner erachter te komen of jij de perfecte fit bent voor de job of niet. Daarom is het dus van uiterst belang om jezelf niet in het slechte licht te brengen. Beantwoord je vragen altijd eerlijk, doe je je anders voor dan je bent, dan val je vroeg of laat toch door de mand.

Do’s:

  1. Breng je verhaal op een positieve manier en met een glimlach
  2. Praat kalm en duidelijk, neem je tijd vooraleer je iets zegt
  3. Laat de ander uitpraten, onderbreken is een no-go
  4. Neem een open lichaamshouding, zit rechtop
  5. Maak regelmatig oogcontact
  6. Wacht met plaatsnemen tot de andere persoon zit, dit is een teken van respect
  7. Je telefoon zet je helemaal op stil of uit!

Don’ts:

  1. Kauwgom
  2. Gsm op luid of zelfs tril kan storend zijn
  3. Ongeïnteresseerd of arrogant overkomen
  4. Te informeel gedragen, de persoon in kwestie is niet je vriend(in).
  5. Liegen komt vroeg of laat toch uit
  6. Te nerveus overkomen

Het sollicitatiegesprek: sollicitatievragen

Wat zijn veel gestelde sollicitatie vragen? Kan je jezelf er op voorbereiden? En kunnen/moeten we zelf ook vragen stellen?

Hoe beantwoord je deze meest gestelde sollicitatievragen?

    

1. “Vertel eens wat over jezelf”

Een goede manier om deze vraag te beantwoorden is eerst te beginnen over wat je op dit moment doet en wie je bent, daarna het verleden aanhaalt en tot slot jouw toekomstperspectief. Hoe je bent terecht gekomen bij het bedrijf, waarom je zo enthousiast bent over de job.

    

2. “Wat zijn je sterke en zwakke punten”

Sterke punten: ga eens bij vrienden en familie navragen of jouw sterke eigenschappen kloppen of niet. Uit welke situaties kan je beschrijven dat deze je sterke punten zijn? Op deze manier zal je je sterke punten kunnen staven en duidelijker maken.

Zwakke punten: haal zwaktes aan die niet veel invloed hebben op de functie die je zal gaan uitoefenen. Ga je voor een analytische job, zeg dan niet dat je rap verstrooid bent bijvoorbeeld. Wat ook een tip is, je zwaktes proberen om te zetten naar een sterkte. Kom jij bijvoorbeeld soms arrogant over, leg dan uit dat dit niet de bedoeling is maar komt door jouw zelfverzekerdheid. Zo haal je bij je zwakke punten eigenlijk het positieve naar boven!

    

3. “Waarom wil je bij ons werken”

Voor deze vraag, ga je dieper in op je enthousiasme maar ook op je kennis over het bedrijf! Bijvoorbeeld;
  - Haal iets uit de geschiedenis van het bedrijf aan dat indruk op je heeft gemaakt
  - Benoem skills waar het bedrijf heel goed in is en je denkt te kunnen ontwikkelen
  - Laat je passie voor de branche zien, indien die er is!

No-go: ongeïnteresseerd overkomen, niet weten waarom je graag voor hen zou werken, vertellen dat je gewoon geld wilt verdienen.

    

4. “Waarom zouden wij voor jou moeten kiezen?”

In de vacature vind je vaak al enkele bijzondere skills die nodig zijn voor de job, hier deze dus boven halen en op jezelf toepassen is een dikke plus! Bewijs aan de hand van voorbeelden dat jij gelijkaardige situaties al tot een goed einde hebt kunnen brengen. En tot slot, haal aan welke meerwaarde je denkt te zijn voor het bedrijf, misschien heb jij wel kennis die ze kunnen gebruiken of heb je een idee voor hen. Daarmee toon je al creativiteit en initiatief.

    

5. “Wat is je ideale werkomgeving?”

Met deze vraag probeert men in te schatten of jij goed in de werkomgeving past. Wat je hier bijvoorbeeld kan benoemen:
  - Ben jij liever zelfstandig of in groep aan het werk? Misschien zijn er zaken die je liever in groep doet en andere individueel?
  - Liever in een rustige stille omgeving, of is de drukte van de werkvloer net een motivator voor je?
  - Sturing en leiding: vind je het fijn als iemand je precies uitlegt hoe je je werk hoort te doen of neem je liever eigen verantwoordelijkheid. Of een combinatie van beide?

    

6. “Waar zie je jezelf over 5 jaar?”

Heel moeilijke vraag, maar toch wordt ze vaak gesteld. Zeker voor een student is deze vraag heel moeilijk. Vind je het niet makkelijk deze vraag te beantwoorden, dan ben je niet alleen. Antwoord op een manier die minder specifiek is en toch laat uitschijnen dat je ambities hebt.

In plaats van
‘Over 5 jaar wil ik marketing manager zijn bij een multinational, samenwonen met X in Brussel en 3 honden hebben’ kun je iets noemen als;

‘Over 5 jaar wil ik ontzettend veel geleerd hebben over X, zodat ik deze kennis in kan zetten voor Y. Ik heb het gevoel dat ik mijn kennis hierover bij jullie kan ontwikkelen, en daarom ben ik zo enthousiast over de baan!’

    

7. “Waarom ging je weg bij je vorige werkgever?”

Deze vraag onderzoekt of je weg bent gegaan om een goede/degelijke reden en het bekijkt ook hoe je je opstelt in een moeilijkere situatie: neem je de slachtofferrol of ga je voor eigen succes?

Je eerste instinct zal altijd zijn om negatieve zaken van je vorige job op te noemen, doe dit echter niet! Je kan je beter focussen op alle dingen die je er geleerd hebt en waar je trots op bent en daarna op iets wat je miste in de oude job en hoopt bij het nieuwe bedrijf verder te ontwikkelen.

Voorbeeld: In mijn vorige baan werkte ik in een heel leuk team en heb ik ontzettend veel geleerd over Verkoop. Ik ben trots dat ik altijd mijn targets heb gehaald, maar uiteindelijk kon ik deze studentenjob niet meer combineren met mijn studie door de lange reistijd en onregelmatige uren. Ik zou het liefst weer in verkoop aan de slag gaan, en omdat jullie een stuk dichter bij huis zitten en met regelmatige uren werken lijkt me dit een ideale overstap.

Zelf vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek

Op het einde van het sollicitatiegesprek is er meestal tijd en ruimte voor eigen vragen. Grijp deze kans om nog extra te weten te komen en je enthousiasme nog eens te benadrukken.

Voorbeelden van vragen die je kan stellen zijn:

  • Hoe is de sfeer in het team / bedrijf?
  • Wat vind je zelf het leukst en minst leuk aan werken voor het bedrijf?
  • Hoe is een typische werkdag voor jou?
  • Zijn er trainingen of opleidingen voorzien? Vallen die tijdens de werkuren?
  • Hoe komt dat deze job is vrijgekomen?
  • Wat zijn volgens jou de belangrijkste uitdagingen voor deze functie?
  • Op welke vlakken willen jullie vooruit gaan de komende jaren?
  • Voor je stage: Waarom zijn jullie specifiek op zoek naar een student?

No-go: Vraag niet naar het salaris of andere arbeidsovereenkomsten. Dit zal later ruim genoeg aan bod komen, zie ook ons artikel over salarisonderhandelingen.

Afsluiten van het sollicitatiegesprek

Vraag of luister naar de voortgang van de sollicitatieprocedure. Wanneer kan je feedback of het volgend gesprek verwachten?

Bedank de ander voor zijn/haar tijd met een glimlach, zo heb je perfect het sollicitatiegesprek afgerond!

Na het sollicitatiegesprek

In sommige landen is het gebruikelijk om een mail of bericht te sturen na het sollicitatiegesprek om nogmaals te bedanken voor de tijd en dat je uitkijkt naar de volgende ontmoeting. In België is dit echter niet zo gebruikelijk, maar je doet er ook geen kwaad mee!

Redenen om wel contact op te nemen is, als je je bedenkt over de job of als je een lange tijd niets meer van het bedrijf vernomen hebt.

Beslissingen: wat doe je als?

Je bent aangenomen

Eerst en vooral, van harte gefeliciteerd! Kan je niet wachten om van start te gaan? Wil je meer informatie over jouw eerste week, klik dan hier.

Weet je niet zeker of je blij bent met de nieuwe job? Dan kun je om bedenktijd vragen. Er wordt dan uiteraard wel gevraagd naar een grondige reden. Als je dit gevoel al hebt kan het soms een goed idee zijn de job toch niet te accepteren. Het bedrijf zal je alleen maar dankbaar zijn dat je dit voor de kostbare trainingen en inloopweek doet.

Je bent NIET aangenomen

Ontzettend jammer, maar helaas gebeurd dit nu eenmaal vaker dan aangenomen worden. Soms is het gewoon brute pech dat er een betere kandidaat voor de functie heeft gesolliciteerd. Maar niet getreurd, iedereen maakt dit minstens een keer mee in zijn leven.

Gebruik deze beslissing echter in je voordeel en vraag naar de reden waarom de andere is aangenomen en jij niet. Dit is voor jou het perfecte leermoment om te zien waar je vervolgens op moet letten. Pak dit echter vriendelijk aan, schuif geen schuldgevoelens in de ander zijn schoenen. Het is de bedoeling dat je iets bijleert.

Accepteer het, ga eens iets anders doen om je gedachten te verzetten en vervolgens ga je gewoon opnieuw aan de slag bij een ander bedrijf. Je kan alleen maar beter worden in het solliciteren!

Profiel aanmaken

[[user_feedback]]