Hoe kun jij jezelf onderscheiden van al die andere studenten die dezelfde studie hebben gevolgd? Er wordt tegenwoordig niet meer alleen gekeken naar welk diploma je hebt. Relevante werkervaring, maar zeker ook levenservaring en passie worden steeds belangrijker bij het vinden van een baan. Wil jij toch boven de menigte uitsteken? Doe als student vrijwilligerswerk of een stage in het buitenland!
Dit artikel is geschreven door Jeske Cloïn, Program Advisor en Deputy Director bij Projects Abroad.
In deze blog vertellen we je meer over enkele projecten van Projects Abroad die jou de buitenlandervaring van je leven kunnen bezorgen. Projects Abroad organiseert al sinds 1992 vrijwilligerswerk in het buitenland en verwelkomt vrijwilligers vanaf 16 jaar in meer dan 25 bestemmingen, met en zonder ervaring. Niet alleen levert deelname aan een vrijwilligersproject jou een unieke vermelding op jouw cv op, maar je zal ook merken dat je een persoonlijke groei doormaakt en bovendien zien dat je een waardevolle impact kunt maken op gemeenschappen met minder kansen.
Zet je als student in voor mensenrechten
Als jij rechten studeert, een juridische opleiding volgt of leert voor maatschappelijk werker, kan je als vrijwilliger op een mensenrechten project waardevolle ervaring op doen. Op deze projecten wordt ofwel gewerkt vanuit een door Projects Abroad zelf opgezet mensenrechtenkantoor ofwel in samenwerking met lokale NGO’s. In beide gevallen zet je je in voor betere voorlichting over mensenrechten, het bestrijden van schending van mensenrechten en het bijstaan van benadeelden. Je werkt samen met professionele advocaten en mensenrechtenactivisten, van wie je veel kunt leren! Zij werken zowel op kantoor als direct in de gemeenschap. Onderwerpen waar jij tijdens een project mee te maken kan krijgen variëren van onder anderen rechten voor vrouwen en kinderen, tot daklozen, jeugddelinquenten en migranten. Zeer interessant en leerzaam dus!
Geef mensen met een beperking meer kwaliteit van leven
In veel ontwikkelingslanden worden mensen met een beperking niet geaccepteerd of in het ergste geval zelfs verstoten. Door diepgewortelde taboes of door een gebrek aan financiële middelen komen mensen met een beperking terecht in rehabilitatiecentra. Studeer jij fysiotherapie, ergotherapie of logopedie dan kun je bij (dag)opvangcentra in bijvoorbeeld Ghana, Cambodja of Samoa je kennis toepassen en ervaring opdoen. Dit is een unieke mogelijkheid om te leren over de lokale behandeltechnieken en om jouw kennis te delen met de lokale medewerkers. Doordat deze instellingen vaak maar beperkte middelen tot hun beschikking hebben vergt het een grote mate van flexibiliteit en vindingrijkheid. Dit zijn competenties waar je in je latere leven nog veel aan zal hebben.
Een pas afgestudeerde fysiotherapie student werkt met een patiënt op het fysiotherapie project in Samoa
Help mensen in ontwikkelingslanden een kleine onderneming op te starten
Wie slechts beperkt onderwijs heeft genoten zal op latere leeftijd minder kansen hebben om een goed betaalde baan te vinden. Dit is de realiteit voor veel mensen in ontwikkelingslanden. Het starten van een eigen micro-onderneming is dan een voor de hand liggende manier om toch een inkomen te genereren, voor henzelf en hun familie. Echter zonder een goede basis schrijfvaardigheid of rekenen en zonder een klein startkapitaal om te investeren in de benodigde middelen, is het een uitdaging voor deze mensen om dit op succesvolle wijze te doen. Projects Abroad biedt hen daarom middels het microkrediet project een kleine rentevrije lening en vrijwilligers zoals jij helpen hen vervolgens met de nodige begeleiding en training. Doe jij een economische of business studie? Dit is dé kans om je in te zetten voor deze mensen en je kennis en ervaring in de praktijk te brengen.
Vrijwilliger geeft rekenles aan lokale vrouwen in Tanzania tijdens het Microkrediet project
Ga aan de slag met maatschappelijke problemen
Als jij een sociaal maatschappelijke studie volgt, kan deelname aan een project voor Internationale ontwikkeling de uitgelezen kans zijn om ervaring op te doen en je kennis toe te passen. Je zult een groot inzicht verkrijgen in hoe stichtingen en organisaties, die zich inzetten voor maatschappelijke problemen, werken en met welke unieke uitdagingen zij te maken krijgen bij het bereiken van hun doelen. Onderwerpen waar je mee te maken kunt krijgen zijn; mensenrechten, immigranten, geestelijke gezondheidszorg, werkloosheid, HIV/aids en meer.
Vrijwilliger en een lokale Projects Abroad medewerker praten met lokale vrouwen in Ghana op een Internationale ontwikkeling project
Verbeter de volksgezondheid in ontwikkelingslanden
De gezondheidszorg laat in veel landen te wensen over, vooral in achtergestelde gemeenschappen. Als student geneeskunde of gezondheidswetenschappen kun je een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de basis gezondheidszorg. Door deel te nemen aan een Public Health project zal je elke dag binnen de lokale gemeenschap aan de slag te gaan en de mensen voorlichting geven over bijvoorbeeld gezondheid, hygiëne en voeding. Ook zal je basis gezondheidscontroles uitvoeren zodat symptomen op tijd worden herkend en mensen worden doorverwezen voor behandeling. Een waardevol project dus voor zowel student als de lokale gemeenschap!
Tijdens een Public Health project doen vrijwilligers basis medische gezondheidschecks
Dus wil jij jezelf onderscheiden, een leerzame ervaring opdoen en iets betekenen voor anderen? Dan is een vrijwilligersproject binnen jouw studiegebied de manier om dit te bereiken! Alle projecten zijn in te zetten als officiële stage voor jouw opleiding of als vrijwilligersproject in jouw eigen tijd.
Lees op onze website over de ervaringen van andere studenten en over de impact die voorgaande vrijwilligers al hebben kunnen maken. Of neem contact op voor meer informatie.